web fundamentals mcq

Multiple Choice Questuion & Answers:-

1. Awebpage displays a picture. What tag was used to display that picture?
a. picture
b. image
c.img
d. src

Ans:C

2. <b> tag makes the enclosed text bold. What is other tag to make text bold?
a. <strong>
b. <dar>
c. <black>
d. <emp>

Ans:A

3. Tags and test that are not directly displayed on the page are written in _____ section.
a. <html>
b. <head>
c. <title>
d. <body>

Ans:B

4. Which tag inserts a line horizontally on your web page?
a. <hr>
b. <line>
c. <line direction=”horizontal”>
d. <tr>

Ans:A

5. What should be the first tag in any HTML document?
a. <head>
b. <title>
c. <html>
d. <document>

Ans:C

6. Which tag allows you to add a row in a table?
a. <td> and </td>
b. <cr> and </cr>
c. <th> and </th>
d. <tr> and </tr>

Ans:D

7. How can you make a bulleted list?
a. <list>
b. <nl>
c. <ul>
d. <ol>

Ans:C

8. How can you make a numbered list?
a. <dl>
b. <ol>
c. <list>
d. <ul>

Ans:B

9. How can you make an e-mail link?
a. <a href=”xxx@yyy”>
b. <mail href=”xxx@yyy”>
c. <mail>xxx@yyy</mail>
d. <a href=”mailto:xxx@yyy”>

Ans:D

10. What is the correct HTML for making a hyperlink?
a. <a href=”http:// mcqsets.com”>ICT Trends Quiz</a>
b. <a name=”http://mcqsets.com”>ICT Trends Quiz</a>
c. <http://mcqsets.com</a>
d. url=”http://mcqsets.com”>ICT Trends Quiz

Ans:A

11. Choose the correct HTML tag to make a text italic
a. <ii>
b. <italics>
c. <italic>
d. <i>

Ans:D

12. Choose the correct HTML tag to make a text bold?
a. <b>
b. <bold>
c. <bb>
d. <bld>

Ans:A

13. What is the correct HTML for adding a background color?
a. <body color=”yellow”>
b. <body bgcolor=”yellow”>
c. <background>yellow</background>
d. <body background=”yellow”>

Ans:B

14. Choose the correct HTML tag for the smallest size heading?
a. <heading>
b. <h6>
c. <h1>
d. <head>

Ans:B

15. What is the correct HTML tag for inserting a line break?
a. <br>
b. <lb>
c. <break>
d. <newline>

Ans:A

16. What doesvlink attribute mean?
a. visited link
b. virtual link
c. very good link
d. active link

Ans: A

17. Which attribute is used to name an element uniquely?
a. class
b. id
c. dot
d. all of above

Ans:B

18. Which tag creates a check box for a form in HTML?
a. <checkbox>
b. <input type=”checkbox”>
c. <input=checkbox>
d. <input checkbox>

Ans:B

19. To create a combo box (drop down box) which tag will you use?
a. <select>
b. <list>
c. <input type=”dropdown”>
d. all of above

Ans:A

20. Which of the following is not a pair tag?
a. <p>
b. < u >
c. <i>
d. <img>

Ans:D

21. To create HTML document you requirea
a. web page editing software
b. High powered computer
c. Just a notepad can be used
d. None of above

Ans:C

22. The special formatting codes in HTML document used to present contentare
a. tags
b. attributes
c. values
d. None of above

Ans:A

23. HTML documents are saved in
a. Special binary format
b. Machine language codes
c. ASCII text
d. None of above

Ans:C

24. Some tags enclose the text. Those tags are known as
a. Couple tags
b. Single tags
c. Double tags
d. Pair tags

Ans:D

25. The _____ character tells browsers to stop tagging the text
a. ?
b. /
c. >
d. %

Ans:B

26. In HTML document the tags
a. Should be written in upper case
b. should be written in lower case
c. should be written in propercase
d. can be written in both uppercase or lowercase

Ans:D

27. Marquee is a tag in HTML to
a. mark the list of items to maintaininqueue
b. Mark the text so that it is hidden in browser
c. Display text with scrolling effect
d. None of above

Ans:C

28. There are ____ different of heading tags in HTML
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Ans:C

29. To create a blank line in your web page
a. press Enter two times
b. press Shift + Enter
c. insert <BR> tag
d. insert <BLINE>

Ans:C

30. Which of the following is not a style tag?
a. <b>
b. <tt>
c. <i>
d. All of above are style tags

Ans:D

31. The way the browser displays the object can be modified by _____
a. attributes
b. parameters
c. modifiers
d. None of above

Ans:A

32. Which of the following HTML code is valid?
a. <font colour=”red”>
b. <font color=”red”>
c. <red><font>
d. All of above are style tags

Ans:B

33. Which of the following is an attribute related to font tag?
a. size
b. face
c. color
d. All of above are style tags

Ans:D

34. HTML supports
a. ordered lists
b. unordered lists
c. both type of lists
d. does not support those types

Ans:C

35. What tag is used to list individual items of an ordered list?
a. LI
b. OL
c. UL
d. None of above

Ans:A

36. When should you use path along with file name of picture in IMG tag?
a. path is optional and not necessary
b. when the location of image file andhtml file are different
c. when image file andhtml file both are on same location
d. path is always necessary when inserting image

Ans:B

37. Which of the following is not a valid alignment attribute?
a. Left
b. Right
c. Top
d. All of above

Ans:C

38. Which attribute is used withimg tag to display the text if image could not load in browser?
a. description
b. name
c. alt
d. id

Ans:C

39. Which attribute can be used with BODY tag to set background color green?
a. background=”green”
b. bgcolor=”green”
c. vlink=”green”
d. None of above

Ans:B

40. Which attribute you’ll use with TD tag to merge two cells horizontally?
a. merge=colspan2
b. rowspan=2
c. colspan=2
d. merge=row2

Ans:C

41. Awebpage displays a picture. What tag was used to display that picture?
a. picture
b.mage
c.img
d. src

Ans:C

42. <b> tag makes the enclosed text bold. What is other tag to make text bold?
a. <strong>
b. <dar>
c. <black>
d. <emp>

Ans:A

43. Tags and test that are not directly displayed on the page are written in _____ section.
a. <html>
b. <head>
c. <title>
d. <body>

Ans:B

44. Which tag inserts a line horizontally on your web page?
a. <hr>
b. <line>
c. <line direction=”horizontal”>
d. <tr>

Ans:A

45. What should be the first tag in any HTML document?
a. <head>
b. <title>
c. <html>
d. <document>

Ans:C

46. Which tag allows you to add a row in a table?
a. <td> and </td>
b. <cr> and </cr>
c. <th> and </th>
d. <tr> and </tr>

Ans:D

47. How can you make a bulleted list?
a. <list>
b. <nl>
c. <ul>
d. <ol>

Ans:C

48. How can you make a numbered list?
a. <dl>
b. <ol>
c. <list>
d. <ul>

Ans:B

49. How can you make an e-mail link?
a. <a href=”xxx@yyy”>
b. <mail href=”xxx@yyy”>
c. <mail>xxx@yyy</mail>
d. <a href=”mailto:xxx@yyy”>

Ans:D

50. What is the correct HTML for making a hyperlink?
a. <a href=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>
b. <a name=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>
c. <http://mcqsets.com</a>
d. url=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz

Ans:A

51. Choose the correct HTML tag to make a text italic
a. <ii>
b. <italics>
c. <italic>
d. <i>

Ans:D

52. Choose the correct HTML tag to make a text bold?
a. <b>
b. <bold>
c. <bb>
d. <bld>

Ans:A

53. What is the correct HTML for adding a background color?
a. <body color=”yellow”>
b. <body bgcolor=”yellow”>
c. <background>yellow</background>
d. <body background=”yellow”>

Ans:B

54. Choose the correct HTML tag for the smallest size heading?
a. <heading>
b. <h6>
c. <h1>
d. <head>

Ans:B

55. What is the correct HTML tag for inserting a line break?
a. <br>
b. <lb>
c. <break>
d. <newline>

Ans:A

56. What doesvlink attribute mean?
a. visited link
b. virtual link
c. very good link
d. active link

Ans:A

57. Which attribute is used to name an element uniquely?
a. class
b. d
c. dot
d. all of above

Ans:B

58. Which tag creates a check box for a form in HTML?
a. <checkbox>
b. <input type=”checkbox”>
c. <input=checkbox>
d. <input checkbox>

Ans:B

59. To create a combo box (drop down box) which tag will you use?
a. <select>
b. <list>
c. <input type=”dropdown”>
d. all of above

Ans:A

60. Which of the following is not a pair tag?
a. <p>
b. < u >
c. <i>
d. <img>

Ans:D

61. What is the full form of HTML?
a.Hyper text markup language
b. Hyphenation text markup language
c. Hyphenation test markinglanguage
d.Hyper text marking language

Ans:A

62. What is the full form of HTTP?
a.Hyper text transfer protocol
b.Hyper text transfer package
c. Hyphenation text test program
d. none of the above

Ans:A

63. What is a search engine?
a. a program that searches engines
b. aweb site that searches anything
c. a hardware component
d. a machinery engine that search data

Ans:B

64. What is the full form of TCP/IP?
a. transmission control protocol / internet protocol
b. telephone call protocol / international protocol
c. transport control protocol / internet protocol
d. none of the above

Ans:A

65. HTML document start and end with which tag pairs?
a. <HEAD>….</HEAD>
b. <BODY>….</BODY>
c. <HTML>….</HTML>
d. <WEB>….</WEB>

Ans:C

66. Which tag is used to create body text in HTML?
a. <HEAD>
b. <TEXT>
c. <TITLE>
d. <BODY>

Ans:D

67. “Yahoo”, “Infoseek” and “Lycos” are _________?
a. Search Engines
b. Browsers
c.News groups
d. None of the above

Ans:A

68. What does the .com domain represents?
a. Education domain
b. Commercial domain
c. Network
d. None of the above

Ans:B

69. In Satellite based communication, VSAT stands for?
a. Very Small Aperture Terminal
b. Varying Size Aperture Terminal
c. Very Small Analog Terminal
d. None of the above

Ans:A

70. Outlook Express is a _________
a. E-Mail Client
b. Browser
c. SearchEngine
d. None of the above

Ans:A

71. <TITLE> … </TITLE> tag must be within ________
a. Title
b. Form
c. Header
d. Body

Ans:C

72. Text within <EM> … </EM> tag is displayed as ________
a. bold
b. italic
c. list
d. indented

Ans:B

73. Text within <STRONG> … </STRONG> tag is displayed as ________
a. bold
b. italic
c. list
d. indented

Ans:A

74. <UL> … </UL> tag is used to ________
a. display the numbered list
b. underline the text
c. display the bulleted list
d. bold the text

Ans:C

75. Which tag is used to display the numbered list?
a. <OL></OL>
b. <DL></DL>
c. <UL></UL>
d. <LI></LI>

Ans:A

76. Which tag is used to display the large font size?
a. <LARGE></LARGE>
b. <BIG></BIG>
c. < SIZE ></SIZE>
d. <FONT></FONT>

Ans:B

77. <SCRIPT> … </SCRIPT> tag can be placed within ________
a. Header
b. Body
c. both A and B
d. none of the above

Ans:C

78. using <P> tag will
a. start a new paragraph
b. break the line
c. end the current paragraph
d. none of the above

Ans:A

79. <TD> … </TD> tag is used for ________
a. Table heading
b. Table Records
c. Table row
d. none of the above

Ans:B

80. Which is true to change the text color to red?
a. <BODY BGCOLOR=RED>
b. <BODY TEXT=RED>
c. <BODY COLOR=RED>
d. none of the above

Ans:B

81. With regards to e-mail addresses:
a. hey must always contain an @ symbol
b. hey can never contain spaces
c. they are case-insensitive
d. all of the above

Ans:D

82. A homepage is __________
a. an index of encyclopedia articles
b. where all Internet data is stored
c. required for access to the Internet
d. the first page of a website

Ans:D

83. Which of the following is used to explore the Internet?
a. Browser
b. Spreadsheet
c. Clipboard
d. Draw

Ans:A

84. What is Internet Explorer?
a. An Icon
b. A File Manager
c. A Browser
d. The Internet

Ans:C

85. What do I need to get onto the Internet?
a. Computer
b. Modem
c. Browser
d. All of the above

Ans:D

86. What is an ISP?
a.nternet System Protocol
b.nternal System Program
c. Internet Service Provider
d. None of the above

Ans:C

87. Which of the following is valid IP address?
a. 984.12.787.76
b. 192.168.321.10
c. 1.888.234.3456
d. 192.168.56.115

Ans:D

88. Which is not a domain name extension
a. mil
b. org
c. .int
d. .com

Ans:C

89. What is a FTP program used for?
a. Transfer files to and from an Internet Server
b. Designing a website
c. Connecting to the internet
d. None of the above

Ans:A

90. Which of the following are commonly found on web pages?
a.nternet
b. hyperlinks
c. intranet
d. all of the above

Ans:B

91. What is the correct syntax in HTML for creating a link on a webpage?
a. <LINK SRC= “mcqsets.html”>
b. <BODY LINK = “mcqsets.html”>
c. <A SRC = “mcqsets.html” >
d. < A HREF = “mcqsets.html”>

Ans:D

92. Which of the following is an attribute of <Table> tag?
a. SRC
b. LINK
c. CELLPADDING
d. BOLD

Ans:C

93. Choose the correct HTML tag to make the text bold?
a. <B>
b. <BOLD>
c. <STRONG>
d. Both A) and C)

Ans:D

94. Which HTML tag would be used to display power in expression (A+B)2 ?
a. <SUP>
b. <SUB>
c. <B>
d. <P>

Ans:A

95. Choose the correct HTML code to create an email link?
a. <A HREF = “admin@mcqsets.com”></A>
b. <A HREF = “admin:suresh@mcqsets.com”></A>
c. <MAIL>admin@mcqsets.com </MAIL>
d. MAILHREF = “admin@mcqsets.com”>

Ans:B

96. Choose the correct HTML tag for the largest heading?
a. <H1>
b. <H6>
c. <H10>
d. <HEAD>

Ans:A

97. Output of XML document can be viewed ina
a. Word Processor
b. Web browser
c. Notepad
d. None of the above

Ans:B

98. What is the correct way of describing XML data?
a. XML uses a DTD to describe data
b. XML uses a description node to describe data
c. XML uses XSL to describe the data
d. XML uses a validator to describe the data

Ans:C

99. Comments in XML document is given by:
a. <?– _ _–>
b. <!_ _ _ _!>
c. <!_ _ _ _>
d. </_ _ _ _>

Ans:C

100. Which statement is true?
a. An XML document can have one root element
b. An XML document can have one child element
c. XML elements have to be in lowercase
d. All of the above

Ans:A

 

 

 

Leave a Comment